Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Ζάβια


Ήδη μέσα σε έναν μήνα τα πράγματα άλλαξαν. Νεότερες πληροφορίες και φωτό, ΕΔΩ.

Η παραλία Ζάβια είναι η πρώτη παραλία που θα συναντήσετε μόλις αρχίζετε να αφήνετε τα Σύβοτα με κατεύθυνση την Πέρδικα, προς τα νότια. Δεν φαίνεται από τον δρόμο γιατί είναι κρυμμένη ανάμεσα στις ελιές. Θα στρίψετε δεξιά, προς τη θάλασσα, λίγο μετά από το σημείο που θα βρείτε το εκκλησάκι της παρακάτω εικόνας, δίπλα στον δρόμο.

Είχα μερικά χρόνια να την επισκεφτώ και στη φετινή μου επίσκεψη με περίμενε μια έκπληξη: Ενώ όλες σχεδόν οι παραλίες των Συβότων πήγαν μπροστά σε ανάπτυξη και υποδομές, η Ζάβια είναι η μοναδική που πήγε προς τα πίσω! Μια έντονη εικόνα εγκατάλειψης.


Στην προηγούμενη επίσκεψή μου, πριν από μερικά χρόνια, υπήρχε εστιατόριο, beach bar, τουαλέτες και ο χώρος ήταν φροντισμένος. Φέτος που πήγα έχουν εξαφανιστεί όλα! Ακόμα και το κτίριο με τις τουαλέτες είχε γκρεμιστεί! Έτσι ήταν παλιότερα ο χώρος κάτω από τις ελιές και στην επόμενη όπως είναι σήμερα.

Έμεινε μόνο το κεντρικό κτίσμα που από ό,τι θυμάμαι πρέπει να ήταν το εστιατόριο. Από εκεί και πέρα τίποτα. Έχουν ξηλωθεί ακόμα και κάποια πλακόστρωτα δρομάκια και σκαλάκια που υπήρχαν παλιότερα! Πάνω από την παραλία τα ίδια. Συγκρίνετε και τις δύο εικόνες παρακάτω. Μία από παλιότερα και μία σημερινή.


Βέβαια η παραλία είναι εκεί, το ίδιο όμορφη όπως παλιά, και για κάποιους η εξέλιξη αυτή ίσως να είναι ευχάριστη, μιας και τώρα μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους πιο ήσυχα. Από την άλλη όμως τα Σύβοτα είναι μια περιοχή που βασίζεται στον τουρισμό της και τις παραλίες της και οι υποδομές, σεβόμενες πάντα το περιβάλλον, είναι απαραίτητες, αν θέλουν να προσελκύσουν τουρίστες.

Βρήκα έναν ντόπιο και ρώτησα πώς συνέβη αυτό που συνάντησα. Από ό,τι μου είπε, το θέμα και εδώ, όπως και στα beach bar του Δρέπανου, ήταν οικονομικό. Αυτοί που εκμεταλλεύονταν την παραλία δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τα χρήματα που ζητούσε ο δήμος για την εκμετάλλευσή της, οπότε αποχώρησαν. Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν τα παραπάνω γιατί είχα την εντύπωση ότι ο ελαιώνας πίσω της ήταν ιδιόκτητος. Αν γνωρίζει κάποιος περισσότερα, ας μας το γράψει στα σχόλια από κάτω.

Ας πάμε τώρα στην παραλία. Το μήκος της είναι πολύ μικρό, ίσα που φτάνει τα 50 μέτρα, αλλά είναι πολύ όμορφη με τη σκιά των δέντρων πίσω της και τα βράχια που την οριοθετούν στις δύο άκρες της. Είναι αμμώδης και βαθαίνει ομαλά. Αν περάσετε με προσοχή τα βράχια που υπάρχουν στο αριστερό μέρος της, θα βρείτε μια ακόμη μικρότερη παραλιούλα των 5 μέτρων που είναι τελείως αποκομμένη από την κύρια παραλία. Τέλεια για μια παρεούλα!

Η συνεργασία εκεί πέρα μάλλον έληξε πολύ άσχημα, γιατί, από ότι είδα, ξηλώθηκε ακόμα και η πινακίδα πάνω στον δρόμο που οδηγούσε προς την παραλία! Η εξέλιξη αυτή έγινε πριν από 2 χρόνια, από ό,τι πληροφορήθηκα.
Ήδη μέσα σε έναν μήνα τα πράγματα άλλαξαν. Νεότερες πληροφορίες και φωτό, ΕΔΩ.
Share:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάζετε να αφήσετε το σχόλιό σας. Μια παρατήρηση, διόρθωση, αξιολόγηση ή, ακόμα καλύτερα: ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ. Φωτογραφίες μπορείτε να ανεβάσετε στη σελίδα μας στο Facebbok: https://www.facebook.com/EpirusBeaches/

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Κυανή Ακτή, Παντοκράτορας, Αλωνάκι, Μύτικας, Φάρος.
ΚΑΝΑΛΙ: Δάσος Μονολιθίου, Νικόπολις club, Μονολίθι, Τσούκες, Κανάλι Hotel.
ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑ
: Preveza Beach Hotel, Ακρωτήρι, Κάμπιγκ Αστερίας, Λεύκα.
ΛΥΓΙΑ
: Αρτολίθια, Ριζά, Κάμπινγκ Κοράλι, Κάμπιγκ Ακρογιάλι, Χειμαδιό, Βράχος-Λούτσα
ΑΜΜΟΥΔΙΑ
: Αλωνάκι, Σκάλα, Όρμος του Οδυσσέα.
ΠΑΡΓΑ
: Αη-Γιαννάκης, Λίχνος, Πίσω Κρυονέρι, Κρυονέρι, Βάλτος, Σπαρτίλα, Άγιος Σώστης, Σαρακήνικο.
ΠΕΡΔΙΚΑ: Μέγα Ντράφι, Αγία Παρασκευή, Αγκάλη, Καμίνι, Κάμπινγκ Σοφάς, Αρίλας, Σταυρολιμένας, Καραβοστάσι, Πράπα Μάλι.
ΣΥΒΟΤΑ
: ΔΕΗ, Ζέρη, Torre a Mare, Γαλλικός Μόλος, Πισίνα, Μπέλα Βράκα, Ζάβια, Μέγα Άμμος, Μικρή Άμμος, Μεγάλη Σπηλιά.
ΠΛΑΤΑΡΙΑ: Γάτα, Κάμπινγκ Καλάμι, Ελιά, Κόκκινος Βράχος, Πλαταριά Beach Hotel, Κάμπινγκ Έλενα, Πλαταριά, Κάμπινγκ Ναυτίλος.
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Κάμπινγκ Δρέπανος, Δρέπανος, Μακρυγιάλι, Μπούκα.
ΣΑΓΙΑΔΑ
: Λωρίδα, Στροβίλι, Κεραμίδι.
ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:

Μπούκα (Θεσπρωτίας)

Translate - Μεταφραση

LIKE ΣΤΟ FACEBOOK