Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Αλωνάκι (Φαναρίου)

Ο δήμος Φαναρίου δεν υπάρχει πια, μιας και μετά την Καλλικρατική συγχώνευση αποτελεί δημοτική ενότητα του δήμου Πάργας. Μπορεί όμως ακόμα να δίνει την προσωνυμία "Αλωνάκι Φαναρίου  στην παραλία, ώστε να ξεχωρίζει από την άλλη παραλία "Αλωνάκι Πρέβεζας" πολύ πιο νότια, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε σε ξεχωριστό άρθρο.

Για να πάτε στο Αλωνάκι, αρκεί να ακολουθήσετε τις πινακίδες που αρχίζουν κιόλας από την εθνική οδό Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας. Μέχρι ενός σημείου η διαδρομή είναι ίδια με αυτήν για τις παραλίες Σκάλα και Όρμος του Οδυσσέα αλλά, πριν φτάσετε σ' αυτές, μια πινακίδα θα σας καθοδηγήσει να στρίψετε αριστερά.

Η άσφαλτος φτάνει μέχρι το μεγάλο πλάτωμα που υπάρχει στο πευκόδασος πάνω από την παραλία. Εκεί θα βρείτε σίγουρα χώρο για παρκάρισμα, γιατί το πλάτωμα είναι τεράστιο για τα δεδομένα της παραλίας. Αν δεν βρείτε εκεί θέση, πράγμα απίθανο, τότε μάλλον δε θα χωρέσετε και στην παραλία.

Η παραλία βρίσκεται αρκετά μέτρα πιο κάτω από το πλάτωμα του πάρκινγκ και μπορείτε να την θαυμάσετε κιόλας από την άκρη του πλατώματος.

Για την πρόσβαση εκεί, μέχρι τα μισά της διαδρομής έχετε δύο επιλογές: Δεξιά κατηφορικό δρομάκι και αριστερά σκάλες.

Οι σκάλες, είναι από αυτές που συναντάμε συχνά σε κατηφορικά μονοπάτια: Μια κατασκευή που χρησιμοποιεί σανίδες ή κορμούς δέντρων για να συγκρατούν το έδαφος σε κάθε σκαλί. Πολύ καλή λύση και οικολογική θα έλεγα, μόνο που χρειάζεται συχνά συντήρηση, κι εδώ, στην αρχή της σκάλας τουλάχιστον, φαίνεται ότι έχει καιρό να γίνει. Φαίνεται ότι αυτό το τμήμα της σκάλας εγκαταλείπεται σιγά σιγά δίνοντας την προτεραιότητα στο δρομάκι, γιατί παρακάτω η σκάλα δείχνει καλύτερα συντηρημένη, όπως βλέπετε στη δεξιά εικόνα παρακάτω.

Στα ενδιάμεσα της διαδρομής το δρομάκι και η σκάλα συναντιούνται, και από εκεί και κάτω συνεχίζουν μαζί σαν μονοπάτι με φαρδιά σκαλοπάτια. Αν έχετε ελαφριά μοτοσυκλέτα, μπορείτε να τη φέρετε μέχρι και αυτό το σημείο, κι αυτό απλά για να την νιώθετε πιο κοντά σας, όχι για να γλιτώσετε ποδαρόδρομο, γιατί απόσταση από το πλάτωμα είναι μόνο μερικά βήματα.

Στο σημείο της συνάντησης υπάρχει μια καντίνα με τραπεζάκια απ' έξω σε έναν χώρο που έχει διαμορφωθεί σαν "βεράντα" με θέα την παραλία από κάτω. Η σκιά των δέντρων, το όμορφο τοπίο και η ωραία θέα προς την παραλία και τη θάλασσα, κάνουν τα τραπεζάκια της καντίνας μια πολύ καλή επιλογή για να απολαύσει κανείς το καφεδάκι του.

Όπου και να συναντήσετε φωτογραφίες από αυτή την παραλία, θα την αναγνωρίσετε αμέσως από το "σήμα κατατεθέν" της που είναι ο βράχος στην "μπούκα" της, δηλαδή στο σημείο που αρχίζει η θάλασσα να μπαίνει στη στεριά για να σχηματίσει τον όρμο που την φιλοξενεί.

Η παραλία, αν και αμμώδης, έχει αρκετές πέτρες κατά την είσοδο στο νερό αλλά και πιο μέσα. Υπάρχουν όμως και πιο καθαρά σημεία και "διάδρομοι" ανάμεσά τους, οπότε σίγουρα μπορείτε να κολυμπήσετε άνετα. Το μήκος της ίσα που ξεπερνάει τα 150 μέτρα, έχει νότιο προσανατολισμό και βαθαίνει ομαλά, οπότε είναι καλό "καταφύγιο" για τις μέρες που φυσούν βόρειοι ή δυτικοί άνεμοι.

Η άμμος είναι ψηλή. Ομπρέλες και ξαπλώστρες δεν προσφέρονται εδώ, αλλά υπάρχει ντους και καμπίνα για να αλλάξετε το μαγιό σας. Για νερό και καφεδάκι δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί η καντίνα είναι μόνο μερικά σκαλιά πιο πάνω από την αμμουδιά.

Δεν νομίζω όμως ότι θα 'ρθετε εδώ μόνο για το κολύμπι, αλλά περισσότερο για το φυσικό τοπίο με τα πεύκα και τη σκιά τους και την άγρια ομορφιά της παραλίας.

Ένα σύντομο βιντεάκι από την παραλία:


κι ακόμα ένα από ψηλά. Τα εύσημα στο Amazing drone Flights Greece.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το στο Facebook:


Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:
Share:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάζετε να αφήσετε το σχόλιό σας. Μια παρατήρηση, διόρθωση, αξιολόγηση ή, ακόμα καλύτερα: ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ. Φωτογραφίες μπορείτε να ανεβάσετε στη σελίδα μας στο Facebbok: https://www.facebook.com/EpirusBeaches/

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Κυανή Ακτή, Παντοκράτορας, Αλωνάκι, Μύτικας, Φάρος.
ΚΑΝΑΛΙ: Δάσος Μονολιθίου, Νικόπολις club, Μονολίθι, Τσούκες, Κανάλι Hotel.
ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑ
: Preveza Beach Hotel, Ακρωτήρι, Κάμπιγκ Αστερίας, Λεύκα.
ΛΥΓΙΑ
: Αρτολίθια, Ριζά, Κάμπινγκ Κοράλι, Κάμπιγκ Ακρογιάλι, Χειμαδιό, Βράχος-Λούτσα
ΑΜΜΟΥΔΙΑ
: Αλωνάκι, Σκάλα, Όρμος του Οδυσσέα.
ΠΑΡΓΑ
: Αη-Γιαννάκης, Λίχνος, Πίσω Κρυονέρι, Κρυονέρι, Βάλτος, Σπαρτίλα, Άγιος Σώστης, Σαρακήνικο.
ΠΕΡΔΙΚΑ: Μέγα Ντράφι, Αγία Παρασκευή, Αγκάλη, Καμίνι, Κάμπινγκ Σοφάς, Αρίλας, Σταυρολιμένας, Καραβοστάσι, Πράπα Μάλι.
ΣΥΒΟΤΑ
: ΔΕΗ, Ζέρη, Torre a Mare, Γαλλικός Μόλος, Πισίνα, Μπέλα Βράκα, Ζάβια, Μέγα Άμμος, Μικρή Άμμος, Μεγάλη Σπηλιά.
ΠΛΑΤΑΡΙΑ: Γάτα, Κάμπινγκ Καλάμι, Ελιά, Κόκκινος Βράχος, Πλαταριά Beach Hotel, Κάμπινγκ Έλενα, Πλαταριά, Κάμπινγκ Ναυτίλος.
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Κάμπινγκ Δρέπανος, Δρέπανος, Μακρυγιάλι, Μπούκα.
ΣΑΓΙΑΔΑ
: Λωρίδα, Στροβίλι, Κεραμίδι.
ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:

Μπούκα (Θεσπρωτίας)

Translate - Μεταφραση

LIKE ΣΤΟ FACEBOOK