Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Μέγα Άμμος


Τελευταία επίσκεψη Αύγουστος 2020. Οι αλλαγές είναι ελάχιστες.

H Μέγα Άμμος είναι η μεγαλύτερη παραλία των Συβότων - από εκεί και το όνομά της - και από τις πιο διάσημες, μιας και την επισκέπτονται παραθεριστές από τη δεκαετία του 70 ακόμα! Φεύγοντας από τα Σύβοτα προς Πέρδικα, είναι η επόμενη παραλία μετά τη Ζάβια, και δε θα την προσπεράσετε χωρίς να την προσέξετε, μιας και είναι ακριβώς κάτω από τον δρόμο, ενώ υπάρχει και πινακίδα με το όνομά της.

Η παραλία πήρε και γαλάζια σημαία φέτος (2017), και δεν είναι η πρώτη φορά. Όπως έχω αναφέρει κι άλλες φορές, η γαλάζια σημαία δεν είναι μόνο τα καθαρά νερά. Είναι πολύ περισσότερα, όπως δείχνει και η πινακίδα παρακάτω, δίπλα από τον πύργο του ναυαγοσώστη.

Είναι μια αμμώδης παραλία, με χοντρή άμμο που βαθαίνει γρήγορα. Μερικές φορές θα συναντήσετε πολύ κρύα ρεύματα τα οποία άλλες φορές τα νιώθετε να περνούν κάτω από τα πόδια σας όπως κολυμπάτε κι άλλες φορές σας καλύπτουν ολόκληρο. Ιδανικά νερά για μέρες με καύσωνα!

Η παραλία βρισκόταν σε διαρκή ανάπτυξη και τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Τρεις μεγάλες επιχειρήσεις εδρεύουν εδώ οι οποίες είναι πολύ περιποιημένες και διαθέτουν εστιατόριο, beach bar και βέβαια ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παραλία οι οποίες δεν χρεώνονται εξτρά - ευχάριστη εξαίρεση για παραλία των Συβότων - αλλά συμπεριλαμβάνονται στην τιμή του καφέ η οποία είναι στα 3 ευρώ.

Η πρώτη επιχείρηση, αριστερά μόλις κατεβαίνετε, η Ammos Center, όντως είναι ένα συγκρότημα μιας και έχει και δικό του πάρκινγκ, το μεγαλύτερο, beach shop με αναμνηστικά και είδη θαλάσσης, σε περίπτωση που ξεχάσατε να πάρετε το σωσίβιο ή το μαγιό από το σπίτι, και βέβαια εστιατόριο και beach bar.

Οι χώροι του είναι σκιασμένοι από δέντρα ή σκέπαστρα, περιποιημένοι, με πλακόστρωτους διαδρόμους, μέσα στο πράσινο.

Στην παραλία, μπροστά από το Ammos Center οι ξαπλώστρες και οι καλαμωτές ομπρέλες είναι όμορφα τακτοποιημένες και υπάρχουν και κάποιοι σανιδωτοί διάδρομοι πάνω στην άμμο. Γενικά μια εικόνα περιποίησης την οποία συνάντησα σε όλα τα καταστήματα της παραλίας.


Το αμέσως επόμενο κατάστημα, που απλώνει τις ομπρέλες του στο κέντρο της παραλίας, είναι το καφέ εστιατόριο Ιόνιον, η παλιότερη επιχείρηση εδώ πέρα με πλακοστρωμένο και διαγραμμισμένο πάρκινγκ που χωράει μερικά αυτοκίνητα και beach bar το οποίο εφοδιάζει με καφεδάκια τους πελάτες στις ξαπλώστρες της παραλίας.

Το κατάστημα πίσω από την παραλία είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ένα τεράστιο στέγαστρο που σε άλλα σημεία τα τραπέζια του βρίσκονται πάνω σε ένα σανιδένιο παταράκι...
...και σε άλλα σε όμορφα διακοσμημένο με άσπρες γραμμές πλακόστρωτο.


Το τρίτο κατάστημα το οποίο έχει καταλάβει το δεξί μέρος της παραλίας είναι το ομώνυμο με την παραλία "Μέγα Άμμος".
Κι εδώ το κυρίως κατάστημα είναι ένα μεγάλο στέγαστρο, όμως υπάρχουν και πολλά σημεία που είναι διαμορφωμένα σε επίπεδα, με όμορφα πέτρινα τοιχάκια και πλακόστρωτα με πέτρα της περιοχής.

Εδώ αρχίζει και το πλακόστρωτο μονοπατάκι που ανηφορίζει μερικά μέτρα και χάνεται πίσω από τους θάμνους και τα δέντρα. Δε θα το ακολουθήσετε; Εγώ το είχα ακολουθήσει τότε που ήταν ακόμα χωμάτινο και βγήκα λίγα μέτρα πιο πέρα στον...Μικρό Παράδεισο. Όνομα και πράγμα! Μια περιοχή σούπερ περιποιημένη με πράσινο και δεντράκια και στο βάθος δυο οικήματα όπου στεγάζονται τα δωμάτια του ξενοδοχείου. Έτσι είχαν τα πράγματα πριν από καμιά δεκαριά χρόνια. Παρακάτω μια άποψη της παραλίας, κοιτάζοντας προς τα πίσω, από το μονοπατάκι που οδηγεί στον Μικρό Παράδεισο, δίπλα της.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει στον Μικρό Παράδεισο και σίγουρα όχι προς το χειρότερο. Το πράσινο είναι μεν λιγότερο, ευτυχώς όμως το μέρος κρατάει τον χαρακτήρα του με αρκετά μεγάλα κομμάτια από τον παλιό εαυτό του.
Τη θέση του υπόλοιπου πράσινου έχει πάρει μια πανέμορφη πισίνα με πλακόστρωτους διαδρόμους και μια καφετέρια - εστιατόριο δίπλα της με τα τραπεζάκια της κάτω από στέγαστρα και καλαμωτές ομπρέλες.

Παραλία εδώ δεν υπάρχει. Εξάλλου η Μέγα Άμμος είναι μόνο μερικά μέτρα παραπέρα. Υπάρχουν όμως πολύ όμορφα σημεία με θέα τη θάλασσα όπου μπορείτε να πιείτε το καφεδάκι σας. Και εδώ η ξαπλώστρα πάει μαζί με το καφεδάκι σας στην ίδια τιμή με τα υπόλοιπα μαγαζιά της παραλίας, δηλ. 3 ευρώ.

Και αν κάποιος επιμένει να δροσιστεί στα γρήγορα αλλά προτιμάει τη θάλασσα από την πισίνα, υπάρχει και η λύση της σκάλας που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα. Μπλουμ και μέσα!

Την παραλία την επισκέφτηκα αρχές Ιουνίου και αυτό που δε σκέφτηκα να ρωτήσω είναι αν η πολιτική και οι τιμές παραμένουν οι ίδιες και την υψηλή σεζόν. Κάποιος φίλος που έχει ιδία πείρα από την υψηλή σεζόν ας μας πληροφορήσει στα σχόλια από κάτω.
Η παραλία Μέγα Άμμος παραμένει η κορυφαία των Συβότων, όχι μόνο λόγω του μεγέθους της σε σύγκριση με τις μικρές παραλίες της περιοχής, αλλά και λόγω των υποδομών της, με τη Γαλάζια Σημαία, τα όμορφα καταστήματα με τους περιποιημένους χώρους και τα καθαρά, αν και συχνά παγωμένα νερά της.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το στο Facebook:


Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:
Share:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάζετε να αφήσετε το σχόλιό σας. Μια παρατήρηση, διόρθωση, αξιολόγηση ή, ακόμα καλύτερα: ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ. Φωτογραφίες μπορείτε να ανεβάσετε στη σελίδα μας στο Facebbok: https://www.facebook.com/EpirusBeaches/

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Κυανή Ακτή, Παντοκράτορας, Αλωνάκι, Μύτικας, Φάρος.
ΚΑΝΑΛΙ: Δάσος Μονολιθίου, Νικόπολις club, Μονολίθι, Τσούκες, Κανάλι Hotel.
ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑ
: Preveza Beach Hotel, Ακρωτήρι, Κάμπιγκ Αστερίας, Λεύκα.
ΛΥΓΙΑ
: Αρτολίθια, Ριζά, Κάμπινγκ Κοράλι, Κάμπιγκ Ακρογιάλι, Χειμαδιό, Βράχος-Λούτσα
ΑΜΜΟΥΔΙΑ
: Αλωνάκι, Σκάλα, Όρμος του Οδυσσέα.
ΠΑΡΓΑ
: Αη-Γιαννάκης, Λίχνος, Πίσω Κρυονέρι, Κρυονέρι, Βάλτος, Σπαρτίλα, Άγιος Σώστης, Σαρακήνικο.
ΠΕΡΔΙΚΑ: Μέγα Ντράφι, Αγία Παρασκευή, Αγκάλη, Καμίνι, Κάμπινγκ Σοφάς, Αρίλας, Σταυρολιμένας, Καραβοστάσι, Πράπα Μάλι.
ΣΥΒΟΤΑ
: ΔΕΗ, Ζέρη, Torre a Mare, Γαλλικός Μόλος, Πισίνα, Μπέλα Βράκα, Ζάβια, Μέγα Άμμος, Μικρή Άμμος, Μεγάλη Σπηλιά.
ΠΛΑΤΑΡΙΑ: Γάτα, Κάμπινγκ Καλάμι, Ελιά, Κόκκινος Βράχος, Πλαταριά Beach Hotel, Κάμπινγκ Έλενα, Πλαταριά, Κάμπινγκ Ναυτίλος.
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Κάμπινγκ Δρέπανος, Δρέπανος, Μακρυγιάλι, Μπούκα.
ΣΑΓΙΑΔΑ
: Λωρίδα, Στροβίλι, Κεραμίδι.
ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:

Μπούκα (Θεσπρωτίας)

Translate - Μεταφραση

LIKE ΣΤΟ FACEBOOK