Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Λεύκα

Lefka
Αν θέλετε να συνδυάσετε τεράστια παραλία με εύκολη πρόσβαση και μοναχικές στιγμές με υπέροχα νερά για κολύμπι, μπορείτε να συνεχίσετε βόρεια το δρόμο που περνάει πάνω από το κάμπινγκ Αστερίας μετά την Καστροσυκιά, μέχρι να φτάσετε στο σημείο που αυτός πλησιάζει πάλι την παραλία. Σε ένα σημείο στη μέση του πουθενά θα δείτε ξαφνικά η άσφαλτος να μετατρέπεται σε πλακόστρωτο!! Δεν μπόρεσα να το καταλάβω αυτό με ποιο σκεπτικό έγινε. Ίσως να υπάρχουν κάποια σχέδια για μελλοντική αναβάθμιση της περιοχής αλλά αυτή τη στιγμή τα δυο - τρία πλακόστρωτα τμήματα δείχνουν τελείως ξεκάρφωτα.

Σε αυτό το σημείο λοιπόν  θα βρείτε κάποια ανοίγματα προς τη θάλασσα. Η παραλία και τα νερά είναι ακριβώς όπως και μπροστά από το κάμπινγκ Αστερίας μόνο που εδώ θα είστε μόνοι σας. Μην ψάχνετε για καντίνες και ξαπλώστρες.

Η παραλία αυτή έχει κρατήσει το όνομά της από τα παλιά που κάποτε δίπλα από το σημερινό κάμπινγκ υπήρχε και ένα άλλο που λεγόταν "Λεύκα". Δεν ήμουν και τόσο σίγουρος πια για το όνομά της, μιας και εκείνο το κάμπινγκ έχει κλείσει εδώ και πολλά χρόνια. Ρώτησα έναν ντόπιο κάτοικο συνταξιούχο και επαλήθευσε το αναμενόμενο. "Λεύκα τη λέμε" είπε. Παρόλα αυτά όμως ένας νεότερος στην ηλικία μου είπε ότι τη λένε και παραλία της Πελαγίας ή απλά "Πελαγία" γιατί πιο πάνω στο βουνό υπάρχει το Μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας. Εγώ σαν παλιός (κάποτε είχα μείνει σ' εκείνο το κάμπινγκ), υιοθέτησα την άποψη του παλιού.

Σαν ανέκδοτο μου φαίνεται η παραπάνω πινακίδα σήμερα. Εδώ ζήτημα να περνάει ένας πεζός την ώρα, ακόμα και σε ώρα αιχμής τον Αύγουστο!
Όπως φαίνεται και στις εικόνες η πρόσβαση προς την παραλία άλλες φορές είναι απρόσκοπτη και απέχει λίγα μέτρα από το δρόμο και άλλες φορές επικοινωνεί με αυτόν με δρομάκια ή μονοπάτια. Μην ακολουθήσετε το χωματόδρομο ευθεία στη νότια άκρη του "πεζόδρομου" γιατί σταματάει σε κάτι συρματοπλέγματα και θα δυσκολευτείτε να κάνετε αναστροφή.

Ακόμα και κόσμο να μαζέψει αυτή η παραλία, πάντα θα υπάρχει χώρος για όλους μιας και μπόλικο μήκος έχει αλλά και αρκετό πλάτος. Όμως ακριβώς επειδή δε μαζεύει κόσμο και προσφέρει σημεία πρόσβασης, μερικοί βάζουν τα 4Χ4 στην παραλία όπως μαρτυρούν και τα ίχνη στην άμμο. Σε περίπτωση που είστε αραχτοί στην παραλία, φροντίστε να κάνετε αισθητή την παρουσία σας από μακριά. Μόνο και μόνο γι' αυτό στήστε π.χ. μια ομπρέλα και να έχετε υπόψιν ότι όταν ο ήλιος είναι "κόντρα" οι οδηγοί αυτών των οχημάτων δεν έχουν και την καλύτερη ορατότητα. Θυμηθείτε το ατύχημα με το τρακτέρ που καθάριζε την παραλία και το άτυχο ζευγάρι που είχε κοιμηθεί στην άμμο...!

Έκανα μπάνιο τελευταία στην δεξιά άκρη της παραλίας, λίγο πριν αρχίσει να ανηφορίζει ο δρόμος ξανά. Σε εκείνο το σημείο η θάλασσα βαθαίνει πολύ ομαλά. Ρηχά δε τα λες αλλά σίγουρα υπάρχει διαφορά από τα πιο νότια σημεία της που τα νερά βαθαίνουν πιο απότομα.

Η Λεύκα είναι από τις πιο ωραίες παραλίες της Πρέβεζας και είναι τεράστια αλλά από τις λιγότερο αξιοποιημένες. Αν κάποιος θέλει να επενδύσει σε ένα καλό beach bar, μπορεί να δημιουργήσει έναν καινούργιο προορισμό για όσους έχουν βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια. 
Share:

1 σχόλιο:

  1. Η Λεύκα είναι μια απ τις πιο ωραίες παραλίες της Πρέβεζας, ακριβώς επειδή δεν είναι "αξιοποιημένη", γι αυτό αφήστε κατα μέρους τις άστοχες προτροπές για beach bars. Έχουμε αρκετά στην περιοχή που χουν καταστρέψει το περιβάλλον, δεν χρειαζόμαστε κι άλλα. Αν έλειπε η τελευταία παράγραφος, θα είχαμε ένα συμπαθητικό άρθρο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάζετε να αφήσετε το σχόλιό σας. Μια παρατήρηση, διόρθωση, αξιολόγηση ή, ακόμα καλύτερα: ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ. Φωτογραφίες μπορείτε να ανεβάσετε στη σελίδα μας στο Facebbok: https://www.facebook.com/EpirusBeaches/

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Κυανή Ακτή, Παντοκράτορας, Αλωνάκι, Μύτικας, Φάρος.
ΚΑΝΑΛΙ: Δάσος Μονολιθίου, Νικόπολις club, Μονολίθι, Τσούκες, Κανάλι Hotel.
ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑ
: Preveza Beach Hotel, Ακρωτήρι, Κάμπιγκ Αστερίας, Λεύκα.
ΛΥΓΙΑ
: Αρτολίθια, Ριζά, Κάμπινγκ Κοράλι, Κάμπιγκ Ακρογιάλι, Χειμαδιό, Βράχος-Λούτσα
ΑΜΜΟΥΔΙΑ
: Αλωνάκι, Σκάλα, Όρμος του Οδυσσέα.
ΠΑΡΓΑ
: Αη-Γιαννάκης, Λίχνος, Πίσω Κρυονέρι, Κρυονέρι, Βάλτος, Σπαρτίλα, Άγιος Σώστης, Σαρακήνικο.
ΠΕΡΔΙΚΑ: Μέγα Ντράφι, Αγία Παρασκευή, Αγκάλη, Καμίνι, Κάμπινγκ Σοφάς, Αρίλας, Σταυρολιμένας, Καραβοστάσι, Πράπα Μάλι.
ΣΥΒΟΤΑ
: ΔΕΗ, Ζέρη, Torre a Mare, Γαλλικός Μόλος, Πισίνα, Μπέλα Βράκα, Ζάβια, Μέγα Άμμος, Μικρή Άμμος, Μεγάλη Σπηλιά.
ΠΛΑΤΑΡΙΑ: Γάτα, Κάμπινγκ Καλάμι, Ελιά, Κόκκινος Βράχος, Πλαταριά Beach Hotel, Κάμπινγκ Έλενα, Πλαταριά, Κάμπινγκ Ναυτίλος.
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Κάμπινγκ Δρέπανος, Δρέπανος, Μακρυγιάλι, Μπούκα.
ΣΑΓΙΑΔΑ
: Λωρίδα, Στροβίλι, Κεραμίδι.
ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:

Μπούκα (Θεσπρωτίας)

Translate - Μεταφραση

LIKE ΣΤΟ FACEBOOK