Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Λίχνος

Ο Λίχνος είναι η δεύτερη μεγάλη παραλία της Πάργας μετά τον Βάλτο. Οι δρόμοι που οδηγούν εκεί είναι δύο και αρχίζουν και οι δύο από τον δρόμο που φεύγει από την Πάργα και συναντιέται με τον κύριο άξονα Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας.

Ο πρώτος δρόμος, και ο πιο γνωστός μέχρι πρόσφατα, είναι αυτός που κατεβαίνει από τη διασταύρωση που είναι πιο κοντά στην Πάργα, περίπου 2 χμ. από την είσοδο της πόλης. Είχα πολλά χρόνια να κατέβω από εδώ. Την τελευταία φορά είχα κατέβει από τον άλλο δρόμο, από την Αγία Κυριακή, που θα περιγράψω πιο κάτω στη συνέχεια.

Λοιπόν, φίλοι μου. Σχεδόν όλες οι παραλίες, οι μεγάλες τουλάχιστον, λίγο πολύ έχουν έναν δρόμο παράλληλο προς την παραλία ώστε να μπορεί ο κόσμος να την προσεγγίσει. Βλέπε Βράχος, Δρέπανο, Μονολίθι, Καστροσυκιά, Λεύκα, Κανάλι, Λυγιά, ακόμα κι ο γειτονικός Βάλτος μέχρι τα μισά της τουλάχιστον. Εδώ όμως δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Δεν υπάρχει δρόμος παράλληλος με την παραλία. Το αίσθημα της ιδιοκτησίας εδώ φαίνεται να είναι πολύ πιο αναπτυγμένο και η πολιτεία δεν βρήκε τρόπο να διορθώσει τα πράγματα. Τώρα μάλλον είναι αργά πια.

Εκεί που κατηφορίζει ο δρόμος προς την παραλία, ξαφνικά αντικρίζεις "πύλες" με μπάρες που, ναι μεν είναι μόνιμα σηκωμένες, αλλά σου δείχνουν σαφώς ότι από εδώ και πέρα κινείσαι σε ιδιόκτητο χώρο. Έτσι λοιπόν και στην πρώτη διασταύρωση που βλέπετε στην επόμενη εικόνα: Ενώ βρισκόμαστε σε απόσταση σχεδόν μισό χιλιόμετρο (οδικά) από την παραλία, βλέπετε μπάρες ευθεία και δεξιά. Δεξιά πάει για το κάμπινγκ, ευθεία για το μεγαλύτερο ξενοδοχείο της παραλίας.

Ο ευθεία δρόμος προς το ξενοδοχείο, μετά το πάρκινγκ του, καταλήγει όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα: Ένα δρόμος με μπετόν που στενεύει όπως κατεβαίνει προς την παραλία. Βασικά είναι μόνο για πεζούς, γιατί αν τον κατεβείτε με το αυτοκίνητο, είναι πολύ πιθανό να γυρίσετε πίσω με την όπισθεν.

Ο δρόμος για το κάμπινγκ καταλήγει στο πάρκινγκ του, που είναι για τους πελάτες του, και βρίσκεται κοντά στην παραλία.

Στο δεξί μέρος είναι ο χώρος για σκηνές.

Ενώ υπάρχει και εστιατόριο.

Από το "open to the public" (ελεύθερο για το κοινό) της πινακίδας, είναι φανερό ότι αυτό το καθεστώς των κλειστών δρόμων και περιοχών κάνει επιφυλακτικούς τους επισκέπτες της παραλίας, σε σημείο που χρειάζεται και διευκρίνιση ότι η ταβέρνα και το μπαρ είναι ελεύθερα για το κοινό!

Θέση δεν υπήρχε και στις δύο περιπτώσεις, οπότε γύρισα πίσω να δοκιμάσω την τύχη μου στον τρίτο δρόμο, τον αριστερό. Μέσα Ιουλίου, Πάργα. Τι περίμενα, να βρω πάρκινγκ; Τέλος πάντων, επειδή έχω μια τύχη με τα πάρκινγκ, είπα να δοκιμάσω. Ο δρόμος καταλήγει πάλι σε δύο πύλες. Η ευθεία οδηγεί σε ξενοδοχείο. Η δεξιά οδηγεί στο πάρκινγκ ενός παραλιακού εστιατορίου - καφέ.
Το πάρκινγκ τίγκα όσο δεν παίρνει άλλο. Κατέβηκα για λίγο μόνο και μόνο για κάνα δυο φωτογραφίες.

Οι λιγοστές φωτογραφίες που τράβηξα (σε σύγκριση με άλλες παραλίες),  όπως διαπιστώνω και τώρα που γράφω το άρθρο, δεν ήταν καθόλου προσεγμένες, και ο λόγος ήταν ότι μου έφυγε κάθε διάθεση, γιατί ένιωθα κάθε στιγμή ότι παραβιάζω ιδιωτικούς χώρους για το αυτονόητο: Να πάω στην παραλία! Πολλές πύλες, φράχτες, μάντρες και πολλές πινακίδες που σε μπερδεύουν γιατί όλες λένε "beach"! Βέβαια αν ήταν αρχές Ιουνίου, ίσως και όλα αυτά να περνούσαν απαρατήρητα.

Λυπάμαι που το λέω, αλλά η αίσθησή μου ήταν ότι ήθελα να φύγω όσο το δυνατόν γρηγορότερα από εκεί! Πρέπει να υπάρχει κάποιος δρόμος που οδηγεί μέχρι ενός σημείου προς το αριστερό τμήμα, από ότι πληροφορήθηκα κατόπιν εορτής, αλλά ή δεν τον πρόσεξα μέσα στη σύγχυση ή τον πέρασα για ιδιωτικό που οδηγεί σε κάποιο ξενοδοχείο! Μπέρδεμα λέμε! Κι αυτός που μου είπε την πληροφορία δε θυμόταν ακριβώς γιατί είχε μπερδευτεί όπως κι εγώ. Θα δοκιμάσω να τον εντοπίσω σε επόμενη επίσκεψη.

Σ' αυτή την κακή διάθεση δεν έφταιγε βέβαια στο ελάχιστο η παραλία και η θάλασσα, που είναι καταπληκτικές και οι δύο. Ξέχασα να ρωτήσω για ομπρέλες και ξαπλώστρες αλλά από ό,τι μου έχουν πει συνεχίζουν να χρεώνονται εξτρά. Έτσι ήταν πάντα εδώ και το θεωρώ απίθανο να αλλάξει, γιατί η πλειονότητα των τουριστών είναι ξένοι και πολλοί έρχονται και με καραβάκια από την Πάργα. Οι δύο επόμενες φωτογραφίες είναι από παλιότερη επίσκεψη. Η άμμος και η θάλασσα δεν αλλάζουν, ευτυχώς!

Η παραλία έχει χοντρή άμμο και η θάλασσα πολύ όμορφο χρώμα. Τα νερά κι εδώ βαθαίνουν απότομα. Η Πάργα έτσι κι αλλιώς δε φημίζεται για τις ρηχές της παραλίες. Παντού τα νερά βαθαίνουν γρήγορα.


Πήρα λοιπόν το δρόμο της επιστροφής, αλλά και πάλι ήθελα να δω τι συμβαίνει στο άλλο, το αριστερό κομμάτι της παραλίας. Πιο πολύ αν άλλαξε κάτι από πλευράς πρόσβασης και πάρκινγκ.
Ο άλλος δρόμος που οδηγεί στην παραλία του Λίχνου ξεκινάει μέσα από το χωριό Αγία Κυριακή που θα συναντήσετε στον δρόμο σας 2,5 χμ. πιο πάνω. Στο σημείο που θα δείτε τις παρακάτω πινακίδες, στρίβετε προς τη θάλασσα.

Ο δρόμος, αν εξαιρέσουμε τα πρώτα μέτρα κοντά στο χωριό, στη συνέχεια είναι αρκετά φαρδύς στο μεγαλύτερο μέρος του, μόνο που, από ένα σημείο και μετά, από άσφαλτος γίνεται τσιμεντόδρομος. Στο βάθος βλέπετε, ήδη από τα μέσα της διαδρομής, ένα μικρό τμήμα της παραλίας.

Και πιο κάτω έχετε ακόμα καλύτερη θέα. Η παραλία ξεπερνάει τα 700 μ. μήκος και στο πλάτος φτάνει και τα 30 μ. σε κάποια σημεία.

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ άνετα. Χώρος άπλετος για παρκάρισμα, και με σκιά μάλιστα, αν προλάβετε. Δείτε και το βίντεο στο τέλος του άρθρου.

Το πλησιέστερο μαγαζί, που είναι εστιατόριο και beah bar με τις ομπρέλες του στην παραλία, είναι το "Paliria" και απέχει αρκετά από την αριστερή άκρη της παραλίας.

Η αριστερή άκρη δεν έχει ούτε beach bar ούτε ομπρέλες. Εδώ ερχόσαστε με την ομπρελίτσα σας και είσαστε πιο κοντά στη φύση.
Ο γιαλός μπορεί εδώ να έχει περισσότερο βοτσαλάκι παρά άμμο σε αρκετά σημεία και ίσως συναντήσετε και κάποιες πέτρες στα πρώτα βήματα στη θάλασσα. Μετά δεν πατώνετε έτσι κι αλλιώς.
Είναι κάπως περίεργο πάντως. Από τη μέση και δεξιά η πλαγιά είναι όλη κατειλημμένη από κτίρια και ιδιοκτησίες ενώ η αριστερή έχει μείνει ανέγγιχτη. Δεν είναι κακό αυτό! Ίσα ίσα, έτσι είναι μια παραλία για όλα τα γούστα. Επίσης, ξέχασα να το αναφέρω: και το τέρμα δεξιά κομμάτι είναι πιο ήσυχο χωρίς μαγαζιά από πάνω, απλά εκεί δεν το προσεγγίζετε με το αυτοκίνητο.
Κι ένα βιντεάκι από την αριστερή πλευρά της παραλίας.




Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το στο Facebook:


Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:
Share:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάζετε να αφήσετε το σχόλιό σας. Μια παρατήρηση, διόρθωση, αξιολόγηση ή, ακόμα καλύτερα: ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ. Φωτογραφίες μπορείτε να ανεβάσετε στη σελίδα μας στο Facebbok: https://www.facebook.com/EpirusBeaches/

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Κυανή Ακτή, Παντοκράτορας, Αλωνάκι, Μύτικας, Φάρος.
ΚΑΝΑΛΙ: Δάσος Μονολιθίου, Νικόπολις club, Μονολίθι, Τσούκες, Κανάλι Hotel.
ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑ
: Preveza Beach Hotel, Ακρωτήρι, Κάμπιγκ Αστερίας, Λεύκα.
ΛΥΓΙΑ
: Αρτολίθια, Ριζά, Κάμπινγκ Κοράλι, Κάμπιγκ Ακρογιάλι, Χειμαδιό, Βράχος-Λούτσα
ΑΜΜΟΥΔΙΑ
: Αλωνάκι, Σκάλα, Όρμος του Οδυσσέα.
ΠΑΡΓΑ
: Αη-Γιαννάκης, Λίχνος, Πίσω Κρυονέρι, Κρυονέρι, Βάλτος, Σπαρτίλα, Άγιος Σώστης, Σαρακήνικο.
ΠΕΡΔΙΚΑ: Μέγα Ντράφι, Αγία Παρασκευή, Αγκάλη, Καμίνι, Κάμπινγκ Σοφάς, Αρίλας, Σταυρολιμένας, Καραβοστάσι, Πράπα Μάλι.
ΣΥΒΟΤΑ
: ΔΕΗ, Ζέρη, Torre a Mare, Γαλλικός Μόλος, Πισίνα, Μπέλα Βράκα, Ζάβια, Μέγα Άμμος, Μικρή Άμμος, Μεγάλη Σπηλιά.
ΠΛΑΤΑΡΙΑ: Γάτα, Κάμπινγκ Καλάμι, Ελιά, Κόκκινος Βράχος, Πλαταριά Beach Hotel, Κάμπινγκ Έλενα, Πλαταριά, Κάμπινγκ Ναυτίλος.
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Κάμπινγκ Δρέπανος, Δρέπανος, Μακρυγιάλι, Μπούκα.
ΣΑΓΙΑΔΑ
: Λωρίδα, Στροβίλι, Κεραμίδι.
ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:

Μπούκα (Θεσπρωτίας)

Translate - Μεταφραση

LIKE ΣΤΟ FACEBOOK