Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Πάργα

Parga
    Όποτε και αν πήγα στην Πάργα,  (και πήγα πολλές φορές), είχε μεγάλη κίνηση, ιδίως προς το βραδάκι. Ως κοινωνικά ζώα, μετά από την ήσυχη παραμονή σε κάποιο ενοικιαζόμενο δωμάτιο της περιοχής, λες "πάμε να δούμε και λίγο κόσμο". Λογικό είναι. Για κάποιον που μένει στην ευρύτερη περιοχή, είναι η μοναδική επιλογή για βραδινή έξοδο οπότε επόμενο είναι να γίνεται κομφούζιο.

    Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να βρεις θέση για πάρκινγκ. Υπάρχει ένα πάρκινγκ μέσα στην πόλη, στην αυλή ενός σχολείου αλλά δεν επαρκεί. Όσες φορές αποπειράθηκα να ψάξω για πάρκινγκ μες στην πόλη, το μόνο που κατάφερα ήταν να σπάσω τα νεύρα μου και να καθυστερήσω μέχρι να βγω πάλι έξω, πάνω στο δρόμο που πάει προς Πέρδικα, πράγμα που πλέον κάνω εξαρχής και έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
    Χρειάζεται λίγο περπάτημα στη συνέχεια αλλά δεν είναι και πολύ. Σε 5΄- 10΄ το πολύ κατεβαίνεις στο λιμάνι.

    Η Πάργα είναι μια γραφική κωμόπολη. Είναι το μόνο στεριανό μέρος του Ιονίου που θυμίζει νησί με τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια του και την αυξημένη τουριστική κίνηση. Μιλάω βέβαια για το λιμάνι και το κάστρο με τα παλιά σπίτια, αν και ακόμα και στα σημεία που επεκτάθηκε η κωμόπολη πολύ γρήγορα λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης με ενοικιαζόμενα δωμάτια κτλ. δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα. Ευτυχώς αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν αρκετά προσεγμένες κατασκευές και δεν ασχημαίνουν το τοπίο. Βέβαια δε λείπουν και τα τσιμεντένια "κουτιά" της δεκαετίας του 70 - 80. Αλλά μη δίνετε σημασία σ' αυτά, αναγκαστικά θα εκλείψουν σε μερικά χρόνια γιατί δε θα τα πλησιάζει κανένας.


Η θάλασσα μπροστά από την παραλία Κρυονέρι της πόλης (αριστερά από το λιμάνι)

    Την Πάργα την προτιμούν οι τουρίστες των τσάρτερ από το Άκτιο της Πρέβεζας και γενικά όσοι δεν έχουν αυτοκίνητο. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για διακοπές γιατί εκτός από την παραλία της πόλης, το Κρυονέρι, αριστερά από το λιμάνι, ο επισκέπτης έχει εύκολη πρόσβαση και στις υπόλοιπες: Βάλτο και Λίχνο, με καραβάκια που ξεκινάνε από το λιμάνι ή ακόμα και με τα πόδια. Επίσης από το λιμάνι ξεκινάνε και ημερήσιες κρουαζιέρες για τον ποταμό Αχέροντα κτλ.

    Συστήνω την κρουαζιέρα για Παξούς - Αντίπαξους αλλά με δίωρη παραμονή τουλάχιστον στους Αντίπαξους. Εκεί υπάρχει η ωραιότερη παραλία που έχω κολυμπήσει ως τώρα, μιλάω για τη θάλασσα και την ευχαρίστηση στο κολύμπι περισσότερο, αλλά και το τοπίο είναι υπέροχο.

    Για φαγητό έχω καθίσει αρκετές φορές στον φαρδύ πεζόδρομο του λιμανιού. Οι κατάλογοι των μενού, σε πολλά εστιατόρια είναι αναρτημένοι σε τρίποδες στον πεζόδρομο, οπότε μπορείτε να διαλέξετε την τιμή που θεωρείτε πιο λογική. Το κακό στο λιμάνι είναι ότι μερικές φορές έρχεται μια ελαφρώς δυσάρεστη μυρωδιά από τη μεριά της θάλασσας που δεν ξέρω πού οφείλεται. Αυτό δε συμβαίνει συχνά. Παλιότερα ήταν σε μόνιμη βάση αλλά τελευταία έχει βελτιωθεί η ατμόσφαιρα. Μου είπαν ότι η πόλη έχει προχωρήσει σε βιολογικό καθαρισμό της αποχέτευσης αλλά δεν το έχω διασταυρώσει.

    Για φαγητό όμως έχετε κι άλλη επιλογή. Αν αυτό που σας ενδιαφέρει είναι το διαφορετικό, πάρτε τον πολύβουο στενό πεζόδρομο που με αφετηρία την αγορά οδηγεί στο κάστρο ανάμεσα από τουριστικά καταστήματα, μπαράκια, σουβλάκια, σουβενίρ κτλ. και ανεβείτε τα φαρδιά σκαλοπάτια του. Στην κορυφή της σκάλας, μπροστά από την πύλη του κάστρου, μπορείτε να απολαύσετε τη θέα του λιμανιού στα πόδια σας. Η διαδρομή είναι ευχάριστη και όχι ιδιαίτερα κουραστική μιας και η ώρα περνάει χαζεύοντας την πραμάτεια των μαγαζιών και την αρχιτεκτονική των παλιών σπιτιών της πόλης.
    Κάτω ακριβώς από την πύλη του κάστρου υπάρχουν αρκετά μαγαζιά. Προτίμησα αυτό που βρίσκεται στην κορυφή με ωραίο περιβάλλον (σε επίπεδα) αλλά και ανάλογες τιμές. Αλλιώς απολαμβάνεις το φαγητό στα μαγαζιά του λιμανιού ανάμεσα στη φασαρία και αλλιώς όταν τα βλέπεις όλα αφ' υψηλού, τι να λέμε τώρα!


Φαγητό κάτω από την πύλη του κάστρου με θέα σε όλη την Πάργα

    Μέσα στο κάστρο υπάρχει αναψυκτήριο ανάμεσα στα δέντρα σε ένα παλιό ψηλό πέτρινο οίκημα. Πήγα μεσημέρι και νομίζω ότι για αυτή την ώρα δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή στην Πάργα. Το περιβάλλον ήσυχο, στη σκιά των ψηλών δέντρων με το γαλάζιο της θάλασσας να ξεχωρίζει ανάμεσά τους.

Θέα από το κάστρο της Πάργας

    Στο κάστρο υπάρχει και μονοπάτι που συνεχίζει στην άκρη του γκρεμού και τελικά σταματάει σε σημείο όπου μπορείτε να δείτε την παραλία Βάλτος που βρίσκεται πίσω του, βόρεια της Πάργας. Η διαδρομή δεν ξεπερνά τα 5 λεπτά και είναι ευχάριστη μιας και σε αρκετά μεγάλο κομμάτι της βρίσκεστε κάτω από τη σκιά των δέντρων. Υπάρχει βέβαια και φωτογραφικό ενδιαφέρον από ό,τι βλέπετε. Πρέπει εδώ να πω ότι στο Βάλτο μπορείτε να πάτε και με τα πόδια από το δρόμο έξω από το κάστρο, αρκεί να συνεχίσετε τη διαδρομή που διακόψατε μπροστά στην πύλη του. Αλλά για το Βάλτο έχω γράψει σε ξεχωριστό άρθρο.

Το μονοπάτι στο κάστρο που οδηγεί στο πίσω μέρος του. Στο βάθος η παραλία Βάλτος.
==========================

17 Αυγούστου 2016 στην Πάργα. Χαμός από τον κόσμο!!

Πήγα βράδυ για να κανονίσω εισιτήρια για μια μίνι κρουαζιέρα σε Παξούς - Αντίπαξους. Το κόστος της κρουαζιέρας είναι 20 - 25 ευρώ το άτομο (ανάλογα με το καραβάκι) και το πρόγραμμα είναι: 2 ώρες μπάνιο στο Βουτούμι ή την Βρήκα (παραλίες στους Αντίπαξους), μισή ώρα μπάνιο σε μια μεγάλη σπηλιά στο δυτικό μέρος των Παξών και δυόμισι ώρες για φαγητό στον Γάιο, την πρωτεύουσα των Παξών. Τα έξοδα του φαγητού δικά σας βέβαια. Αναχώρηση κατά τις 9 με 10 το πρωί και επιστροφή κατά τις 5-6 το απόγευμα. Επειδή όμως δεν έχουν όλα τα καραβάκια τα ίδια δρομολόγια και τον ίδιο χρόνο στάσης στις παραλίες, διευκρινίστε το πριν βγάλετε εισιτήρια.

Για πάρκινγκ στην Πάργα τέτοιες μέρες ούτε που να το σκέφτεστε. Για να αποφύγω την ταλαιπωρία έδωσα 7 ευρώ και πάρκαρα σε ένα ιδιωτικό πάρκινγκ αμέσως μετά την είσοδο στην πόλη, αριστερά. Είπαμε κάποια στιγμή να φάμε κάτι πρόχειρο σε μια ψησταριά δίπλα από τη θάλασσα, εκεί που αρχίζουν τα στενάκια με τα εμπορικά τουριστικά μαγαζιά αλλά αν πας τέτοιες μέρες στην Πάργα, θα απογοητευτείς από την εξυπηρέτηση. Λογικό είναι με τέτοια λαοθάλασσα. 

Αλλά η Πάργα είναι must. Δεν μπορείς να επισκεφτείς την ευρύτερη περιοχή και να μην περάσεις από την Πάργα. Τα στενά της δρομάκια που θυμίζουν νησί, τα εμπορικά τουριστικά μαγαζιά, οι ταβέρνες, τα μπαράκια και οι καφετέριες, το κάστρο, οι παραλίες της... όλα αυτά φτιάχνουν ένα πολύ ενδιαφέρον σύνολο που αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες. Δεν λείπουν βέβαια και οι πλανόδιοι καλλιτέχνες όπως ο ζωγράφος της παρακάτω εικόνας.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το στο Facebook:


Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:
Share:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάζετε να αφήσετε το σχόλιό σας. Μια παρατήρηση, διόρθωση, αξιολόγηση ή, ακόμα καλύτερα: ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ. Φωτογραφίες μπορείτε να ανεβάσετε στη σελίδα μας στο Facebbok: https://www.facebook.com/EpirusBeaches/

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Κυανή Ακτή, Παντοκράτορας, Αλωνάκι, Μύτικας, Φάρος.
ΚΑΝΑΛΙ: Δάσος Μονολιθίου, Νικόπολις club, Μονολίθι, Τσούκες, Κανάλι Hotel.
ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑ
: Preveza Beach Hotel, Ακρωτήρι, Κάμπιγκ Αστερίας, Λεύκα.
ΛΥΓΙΑ
: Αρτολίθια, Ριζά, Κάμπινγκ Κοράλι, Κάμπιγκ Ακρογιάλι, Χειμαδιό, Βράχος-Λούτσα
ΑΜΜΟΥΔΙΑ
: Αλωνάκι, Σκάλα, Όρμος του Οδυσσέα.
ΠΑΡΓΑ
: Αη-Γιαννάκης, Λίχνος, Πίσω Κρυονέρι, Κρυονέρι, Βάλτος, Σπαρτίλα, Άγιος Σώστης, Σαρακήνικο.
ΠΕΡΔΙΚΑ: Μέγα Ντράφι, Αγία Παρασκευή, Αγκάλη, Καμίνι, Κάμπινγκ Σοφάς, Αρίλας, Σταυρολιμένας, Καραβοστάσι, Πράπα Μάλι.
ΣΥΒΟΤΑ
: ΔΕΗ, Ζέρη, Torre a Mare, Γαλλικός Μόλος, Πισίνα, Μπέλα Βράκα, Ζάβια, Μέγα Άμμος, Μικρή Άμμος, Μεγάλη Σπηλιά.
ΠΛΑΤΑΡΙΑ: Γάτα, Κάμπινγκ Καλάμι, Ελιά, Κόκκινος Βράχος, Πλαταριά Beach Hotel, Κάμπινγκ Έλενα, Πλαταριά, Κάμπινγκ Ναυτίλος.
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Κάμπινγκ Δρέπανος, Δρέπανος, Μακρυγιάλι, Μπούκα.
ΣΑΓΙΑΔΑ
: Λωρίδα, Στροβίλι, Κεραμίδι.
ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:

Μπούκα (Θεσπρωτίας)

Translate - Μεταφραση

LIKE ΣΤΟ FACEBOOK