Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Βάλτος

Η παραλία του Βάλτου, είναι η μεγαλύτερη παραλία της Πάργας. Το μήκος της ξεπερνάει τα 900 μ., αλλά και το πλάτος της δεν είναι αμελητέο, σε κάποια σημεία φτάνει και τα 40 μ.

Για να πάτε εκεί, ή θα πάτε με το αυτοκίνητο από τον δρόμο που ανηφορίζει μέσα από την Πάργα ή από αυτόν που κατηφορίζει από τον δρόμο Πάργα - Σύβοτα, πιο ψηλά. Χωρίς αυτοκίνητο, μπορείτε να ανηφορίσετε με τα πόδια από το λιμάνι προς το κάστρο της πόλης μέχρι να φτάσετε στην κορυφή και μετά αρχίζει πάλι η κατηφόρα. Ο Βάλτος βρίσκεται πίσω από το κάστρο, όπως το αντικρίζετε από το λιμάνι. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα να πάτε με καραβάκι από το λιμάνι.

Την επισκέφθηκα με το αυτοκίνητο ερχόμενος από τον δρόμο Σύβοτα - Πάργα. Τα ενοικιαζόμενα και τα ξενοδοχεία, καθώς και μερικές ταβέρνες, αρχίζουν αρκετά πριν φτάσετε στην παραλία, σχεδόν σε όλο το μήκος της κατηφόρας.Φτάνοντας στην παραλία, το πρώτο που θα συναντήσετε είναι το Valtos Beach.

Ο δρόμος κατεβαίνει σχεδόν στο κέντρο της παραλίας κι από εδώ συνεχίζει σχεδόν ευθεία προς το δεξί τμήμα της παραλίας, αλλά στρίβει και προς τα αριστερά. Για κολύμπι όμως είναι περισσότερο το δεξί κομμάτι, γιατί στο αριστερό θα συναντήσετε πέτρες και φύκια. Εδώ οι ξαπλώστρες είναι από τις χλιδάτες του είδους.

Ακόμα και τα ντους εδώ πέρα δε μοιάζουν για ντους παραλίας! Δίπλα υπάρχει και ο πύργος του ναυαγοσώστη. Η παραλία πήρε Γαλάζια Σημαία φέτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Απλώνοντας λιγάκι το βλέμμα παραπέρα, η λέξη που μου ήρθε στο μυαλό είναι: "χαμός"! Ένα δάσος από ομπρέλες σε όλο σχεδόν το μήκος της παραλίας.
Αν θέλετε να στήσετε τη δική σας ομπρέλα κοντά στη θάλασσα, χώρος υπάρχει γενικά, αλλά υπάρχουν και σημεία της παραλίας που θα δυσκολευτείτε, όχι μόνο στο εμπρός, αλλά και στο πίσω μέρος, γιατί οι ομπρέλες αρχίζουν σχεδόν από εκεί που σκάει το κύμα και σε κάνα δυο σημεία φτάνουν μέχρι πίσω στα μαγαζιά. Υποθέτω ότι αυτό οφείλεται στο σύνηθες φαινόμενο που συναντάμε σε πολλούς δήμους όταν βγάζουν χρήματα από τις ενοικιάσεις των χώρων τους, να κάνουν και τα στραβά μάτια σχετικά με τέτοιες παραβιάσεις της σχετικής νομοθεσίας. Λυπηρό αλλά συμβαίνει. Βέβαια τώρα με την κρίση υπάρχει και η δικαιολογία ότι δεν υπάρχει προσωπικό για ελέγχους!

Ο δρόμος συνεχίζει παράλληλα με την παραλία μέχρι ενός σημείου. Μέχρι εκείνο το σημείο υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να βρείτε πάρκινγκ, μιας και ο δρόμος είναι φαρδύς και τα αυτοκίνητα παρκάρουν κάθετα στη μία πλευρά του, οπότε χωράνε περισσότερα. Αυτό όμως σταματάει μπροστά στο Tango Club, εκεί που είναι ο ψηλός φοίνικας στην παρακάτω φωτογραφία. Εκεί ο φαρδύς δρόμος σταματάει, στρίβει δεξιά, στενεύει πολύ και χάνεται ανάμεσα από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μιας και βρήκα εδώ θέση πάρκινγκ, δεν τον ακολούθησα με το αυτοκίνητο. Το είχα κάνει παλιότερα και βρήκα μόνο στενάκια και ιδιωτικούς χώρους. Δεν υπήρχε δημόσιο πάρκινγκ πουθενά.

Το Tango Club ήταν με πράσινο στους χώρους του και πισίνα από τον καιρό που λίγα παραθαλάσσια μαγαζιά πρόσφεραν κάτι ανάλογο.
Το ότι είναι το πρώτο μαγαζί που διακόπτει την ευθεία του δρόμου, ο οποίος μάλιστα στενεύει κιόλας στη συνέχεια, είναι από τα πράγματα που με ενοχλούν και πιστεύω όχι μόνο εμένα. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τα επόμενα παραλιακά του δεξιού τμήματος, αλλά αυτό είναι το πρώτο και "χτυπάει στο μάτι" κατευθείαν.


Η θάλασσα εδώ είναι από τις πιο ευχάριστες για κολύμπι. Αν και δεν είναι ρηχή, ο βυθός βαθαίνει αρκετά ομαλά μέχρι ενός σημείου. Μου αρέσει να την επισκέπτομαι γι' αυτόν τον λόγο, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αρχές ή τέλος του καλοκαιριού, ποτέ όμως Ιούλιο και Αύγουστο. Γενικά η Πάργα δεν είναι γι' αυτούς τους μήνες γιατί οι ξένοι (και όχι μόνο) έχουν κατακλύσει την περιοχή και ο ζωτικός χώρος είναι περιορισμένος για όλους. Αυτή τη φορά ήρθα μόνο για αναγνώριση αφήνοντας το κολύμπι για κάπου πιο ήσυχα.
Όπως είπαμε, η παραλία πήρε γαλάζια σημαία φέτος, οπότε βλέπουμε και το απαραίτητο αμαξίδιο για πρόσβαση Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες..

Συνέχισα για λίγο ακόμα με τα πόδια από την παραλία. Δεν υπάρχει ούτε καν δρομάκι για πεζούς! Μόνο μέσα από την ψιλή άμμο με τα πόδια. Πύργο ναυαγοσώστη συναντάμε κι εδώ.
Το επόμενο μαγαζί, το Thalassa, πιο πολύ εστιατόριο, έχει τα τραπεζάκια του κάτω από ένα μεγάλο σκέπαστρο.

Υπάρχει κι εδώ μια πισίνα, σαφώς όμως μικρότερη από αυτή του Tango.

Μπροστά στην παραλία βρίσκεται μια εξέδρα όπου δένουν προσωρινά τα καραβάκια για να κατεβάσουν τους επιβάτες τους. Αυτή την ώρα πολλοί την χρησιμοποιούσαν ως βατήρα για να κάνουν τις βουτιές τους, παρά την απαγόρευση της πινακίδας.
Δε συνέχισα παραπέρα. Να είχαν τουλάχιστον έναν στενό πεζόδρομο στο πίσω μέρος της παραλίας! Από μακριά πάντως είδα σημαίες που λένε για water sports. Σίγουρα μέσα σ' αυτά υπάρχει και θαλάσσιο αλεξίπτωτο, γιατί έχω δει πολλές φορές κάποιους να πετάνε μ' αυτό δεμένοι σε κάποιο ταχύπλοο.

Πήρα τον δρόμο του γυρισμού. Ένιωθα και κάπως ξένος είναι η αλήθεια! Προσπάθησα να ρωτήσω κάποιους για το κόστος της ομπρέλας, και ακόμα και με αγγλικά δεν ήταν πάντα εύκολα να συνεννοηθώ. Εδώ θα βρεις ανθρώπους από οπουδήποτε μπορείς να φανταστείς και δεν είναι όλοι τους αγγλομαθείς.
Γενικά πάντως από ό,τι κατάλαβα το σετ παραλίας πρέπει να ξεκινάει από τα 8 €. Λίγο απίθανο να βρείτε φτηνότερα. Ο καφές ξεχωριστά βέβαια. Η Πάργα γενικά δεν είναι φτηνή, αυτό είναι γνωστό.


Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το στο Facebook:


Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:



Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το στο Facebook:


Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:
Share:

2 σχόλια:

  1. Μόλις διάβαζα μια επιστολή αναγνώστη στο Epirusgate με τίτλο "Οι παράλιες ανήκουν σε όλους !Στην Πάργα όμως όχι!". Έχει ενδιαφέρον: http://epirusgate.blogspot.gr/2017/07/blog-post_136.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος31/8/19 17:25

    Super η περιγραφή και πολύ βοηθητική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάζετε να αφήσετε το σχόλιό σας. Μια παρατήρηση, διόρθωση, αξιολόγηση ή, ακόμα καλύτερα: ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ. Φωτογραφίες μπορείτε να ανεβάσετε στη σελίδα μας στο Facebbok: https://www.facebook.com/EpirusBeaches/

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Κυανή Ακτή, Παντοκράτορας, Αλωνάκι, Μύτικας, Φάρος.
ΚΑΝΑΛΙ: Δάσος Μονολιθίου, Νικόπολις club, Μονολίθι, Τσούκες, Κανάλι Hotel.
ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑ
: Preveza Beach Hotel, Ακρωτήρι, Κάμπιγκ Αστερίας, Λεύκα.
ΛΥΓΙΑ
: Αρτολίθια, Ριζά, Κάμπινγκ Κοράλι, Κάμπιγκ Ακρογιάλι, Χειμαδιό, Βράχος-Λούτσα
ΑΜΜΟΥΔΙΑ
: Αλωνάκι, Σκάλα, Όρμος του Οδυσσέα.
ΠΑΡΓΑ
: Αη-Γιαννάκης, Λίχνος, Πίσω Κρυονέρι, Κρυονέρι, Βάλτος, Σπαρτίλα, Άγιος Σώστης, Σαρακήνικο.
ΠΕΡΔΙΚΑ: Μέγα Ντράφι, Αγία Παρασκευή, Αγκάλη, Καμίνι, Κάμπινγκ Σοφάς, Αρίλας, Σταυρολιμένας, Καραβοστάσι, Πράπα Μάλι.
ΣΥΒΟΤΑ
: ΔΕΗ, Ζέρη, Torre a Mare, Γαλλικός Μόλος, Πισίνα, Μπέλα Βράκα, Ζάβια, Μέγα Άμμος, Μικρή Άμμος, Μεγάλη Σπηλιά.
ΠΛΑΤΑΡΙΑ: Γάτα, Κάμπινγκ Καλάμι, Ελιά, Κόκκινος Βράχος, Πλαταριά Beach Hotel, Κάμπινγκ Έλενα, Πλαταριά, Κάμπινγκ Ναυτίλος.
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Κάμπινγκ Δρέπανος, Δρέπανος, Μακρυγιάλι, Μπούκα.
ΣΑΓΙΑΔΑ
: Λωρίδα, Στροβίλι, Κεραμίδι.
ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:

Μπούκα (Θεσπρωτίας)

Translate - Μεταφραση

LIKE ΣΤΟ FACEBOOK