Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Πόρτο Κατσίκι

Porto-Katsiki

Οι πληροφορίες σχετικά με τις παραλίες της Λευκάδας είναι παλιές και δεν πρόκειται να ανανεωθούν. Το site "Παραλίες της Ηπείρου" θα επικεντρώνεται στο εξής μόνο στις παραλίες της Ηπείρου. Οι σελίδες για τη Λευκάδα παραμένουν μόνο για "ιστορικούς" λόγους και γι' αυτό έχουν αφαιρεθεί από τα περιεχόμενα του site. 

    Το Πόρτο Κατσίκι  βρίσκεται στα ΝΔ του νησιού. Ο δρόμος για εκεί είναι στενός και γεμάτος στροφές αλλά ευτυχώς είναι άσφαλτος. Αν πάτε την υψηλή σεζόν, πιθανώς να δυσκολευτείτε να βρείτε δωρεάν πάρκινγκ καταλήγοντας στα διπλανά χωράφια που οι ιδιοκτήτες τους τα παραχωρούν γι' αυτό το σκοπό, με το αζημίωτο βέβαια. Φίλος μου που πήγε τελευταία μου είπε ότι πάρκαρε τσάμπα αλλά ίσως να ήταν και τυχαίο. Αν κάποιος πήγε πρόσφατα, ας μας πληροφορήσει.

    Το Πόρτο Κατσίκι δεν είναι οικισμός, είναι μόνο μια παραλία, αλλά τι παραλία! Εκτός από το ανοιχτόχρωμο γαλάζιο των νερών και την λευκόξανθη άμμο, το τοπίο είναι αυτό που της χαρίζει τη μοναδικότητα και τη φήμη που έχει αποκτήσει. Η παραλία είναι σχετικά στενή (βλέπετε και στις φωτογραφίες) και πίσω της υπάρχει το βουνό που κόβεται απότομα λίγο πριν συναντήσει τη θάλασσα, δημιουργώντας έναν απότομο γκρεμό με αρκετό ύψος.

    Για να απολαύσετε καλύτερα το τοπίο, όταν φτάσετε μην στρίψετε αριστερά για τις καντίνες αλλά συνεχίστε ευθεία στο πλάτωμα που χρησιμεύει για πάρκινγκ. Ο δρόμος στη συνέχεια γίνεται μονοπάτι και μετά από μερικά σκαλοπάτια σας οδηγεί πάνω από έναν στενό βραχώδη ισθμό σχεδόν απέναντι από την παραλία. Από εκεί τραβήχτηκε και η πανοραμική φωτογραφία που βλέπετε παρακάτω.


Αριστερά, διακρίνονται τα σκαλοπάτια που σας οδηγούν στο ακρωτήρι, όπου μπορείτε
να θαυμάσετε τη θέα της παραλίας σχεδόν από απέναντι. 

Από το στενό βραχώδη ισθμό, κοιτάζοντας προς τα κάτω έχετε ένα υπέροχο θέαμα αριστερά (θαλασσοσπηλιά)

και δεξιά τα υπέροχα... νερά. Σιγά, μη στηρίζεστε και πολύ στα κάγκελα γιατί δε φαίνονται και πολύ σίγουρα.

    Πίσω λοιπόν πάλι στις καντίνες (ήταν κάποτε, τώρα έχουν γίνει κανονικά παραγκομάγαζα) όπου θα προμηθευτείτε τα απαραίτητα (νερό κτλ.) γιατί στην παραλία δεν υπάρχει καντίνα και αρχίζετε να κατεβαίνετε τα εκατό σκαλοπάτια περίπου. Στο ανέβασμα βέβαια έχουν περισσότερο... ενδιαφέρον.
    Στο τέρμα των σκαλοπατιών θα αντικρίσετε μια μικρή παραλία λίγων μέτρων. Η μεγάλη παραλία όμως βρίσκεται αριστερά σας και για να πάτε θα χρειαστεί να πλατσουρίσετε λίγο τα πόδια σας στο νερό γιατί η μύτη του βράχου φτάνει μέχρι τη θάλασσα εμποδίζοντας την πρόσβαση. Αν έχει κύμα, να δω πώς θα τα καταφέρετε να κρατήσετε στεγνά την ψηφιακή και τα κινητά.
    Πάντως όταν απλώσετε την πετσέτα σας, προτιμήστε τα πλατύτερα κομμάτια της παραλίας (αν βρείτε θέση) ώστε να απέχετε αρκετά από το βράχο. Μην ξεχνάτε ότι η περιοχή είναι σεισμογενής. Κατά καιρούς πέφτουν κομμάτια του βουνού και βράχοι αλλά αυτό γίνεται συνήθως τους χειμερινούς μήνες. Ποτέ δεν ξέρεις όμως γι' αυτό "φύλαγε τα ρούχα σου, να έχεις τα μισά" που λέει κι η λαϊκή σοφία.

   Άλλη μια άποψη της παραλίας και δεξιά όπως τη βλέπετε από τα σκαλιά που οδηγούν σ' αυτή.

    Το να πας στη Λευκάδα και να μην κάνεις μπάνιο στο Πόρτο Κατσίκι είναι σαν να πας στο Παρίσι και να μη δεις τον Πύργο του Άιφελ. Άμα τον δεις, δεν είναι ανάγκη να ξαναπάς βέβαια. Αλλά, ρε αδερφέ, όταν σε ρωτήσουν θα απαντήσεις: "Και βέβαια πήγα και ήταν υπέροχα". Κι εγώ έτσι έκανα αλλά θα περάσει καιρός να ξαναπάω (έχω πάει ήδη 2 φορές) γιατί, κακά τα ψέματα, είναι στην άλλη άκρη του κόσμου και όσο για κολύμπι, υπάρχουν πολλές καλές παραλίες στη Λευκάδα (σχεδόν όλες οι δυτικές ακτές). Μερικές μάλιστα περιμένουν να ανακαλυφθούν (αν και είναι τεράστιες) όπως αυτή κάτω από το Αθάνι ή κάτω από το Καλαμίτσι. Α! και το τοπίο σ' αυτές, δεν πάει πίσω.


Άλλη μια άποψη από τις σκάλες. Κι εδώ προσοχή στα κάγκελα.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το στο Facebook:


Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:
Share:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάζετε να αφήσετε το σχόλιό σας. Μια παρατήρηση, διόρθωση, αξιολόγηση ή, ακόμα καλύτερα: ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ. Φωτογραφίες μπορείτε να ανεβάσετε στη σελίδα μας στο Facebbok: https://www.facebook.com/EpirusBeaches/

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Κυανή Ακτή, Παντοκράτορας, Αλωνάκι, Μύτικας, Φάρος.
ΚΑΝΑΛΙ: Δάσος Μονολιθίου, Νικόπολις club, Μονολίθι, Τσούκες, Κανάλι Hotel.
ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑ
: Preveza Beach Hotel, Ακρωτήρι, Κάμπιγκ Αστερίας, Λεύκα.
ΛΥΓΙΑ
: Αρτολίθια, Ριζά, Κάμπινγκ Κοράλι, Κάμπιγκ Ακρογιάλι, Χειμαδιό, Βράχος-Λούτσα
ΑΜΜΟΥΔΙΑ
: Αλωνάκι, Σκάλα, Όρμος του Οδυσσέα.
ΠΑΡΓΑ
: Αη-Γιαννάκης, Λίχνος, Πίσω Κρυονέρι, Κρυονέρι, Βάλτος, Σπαρτίλα, Άγιος Σώστης, Σαρακήνικο.
ΠΕΡΔΙΚΑ: Μέγα Ντράφι, Αγία Παρασκευή, Αγκάλη, Καμίνι, Κάμπινγκ Σοφάς, Αρίλας, Σταυρολιμένας, Καραβοστάσι, Πράπα Μάλι.
ΣΥΒΟΤΑ
: ΔΕΗ, Ζέρη, Torre a Mare, Γαλλικός Μόλος, Πισίνα, Μπέλα Βράκα, Ζάβια, Μέγα Άμμος, Μικρή Άμμος, Μεγάλη Σπηλιά.
ΠΛΑΤΑΡΙΑ: Γάτα, Κάμπινγκ Καλάμι, Ελιά, Κόκκινος Βράχος, Πλαταριά Beach Hotel, Κάμπινγκ Έλενα, Πλαταριά, Κάμπινγκ Ναυτίλος.
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Κάμπινγκ Δρέπανος, Δρέπανος, Μακρυγιάλι, Μπούκα.
ΣΑΓΙΑΔΑ
: Λωρίδα, Στροβίλι, Κεραμίδι.
ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:

Μπούκα (Θεσπρωτίας)

Translate - Μεταφραση

LIKE ΣΤΟ FACEBOOK